Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Eveniment

 

Armata română a dat Onorul ulimului său Mareșal

Colonel Ion PAPALEȚ

ământul românesc l-a primit pentru totdeauna pe Regele Mihai. Românii l-au condus pe fostul suveran pe ultimul drum, de la Palatul Regal la Catedrala Patriarhală, apoi la Gara Regală Băneasa și, de acolo, la Curtea de Argeș. Peste tot, mulțimea l-a aclamat și i-a adus flori într-o imensă și impresionantă procesiune, la care au participat zeci de mii de oameni, dar și regi, regine și prinți din toată lumea.

Ziua în care românii și-au luat adio de la Regele Mihai Întâi a început cu slujbe și rugăciuni la Palatul Regal. Dimineață, puțin înainte de ora 10:00, au venit în Sala Tronului reprezentanți ai Familiilor Regale din toată Europa. Au depus coroane, cele mai multe cu flori albe și s-au înclinat la catafalcul fostului suveran. La fel au făcut și președintele Klaus Iohannis și soția sa, dar și alți oficiali ai statului.
În semn de omagiu, patru tineri generali ai armatei române, reprezentanții principalelor case regale din Europa, fiicele regelui, dar și premierul Mihai Tudose au stat de gardă la catafalc. Apoi, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și un sobor de preoți au oficiat o slujbă religioasă privată.
În sunet de trompetă, sicriul Regelui Mihai a fost purtat pe umeri de opt militari din Brigada 30 Gardă până la catafalcul din Piața Palatului regal, în timp ce Muzica Militară intona marșuri funebre. Iar clopotele tuturor bisericilor din apropiere au început să bată.
Pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial, cortegiul a fost însoțit de o Gardă de onoare formată din trei detașamente ale Ministerului Apărării Naționale (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale), un detașament de elevi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza și de muzica militară. Sicriul, așezat pe un afet de tun, tras de un vehicul militar, a fost purtat spre Catedrala Patriarhală. Miile de oameni care l-au întâmpinat au transformat Calea Victoriei într-un drum de flori și lacrimi. Cortegiul a ajuns la catedrală în sunetul clopotelor. În același loc, fostul suveran a fost uns cu Sfântul și Marele mir, ca Rege al românilor, în 1940. Slujba, la care au participat alături de familia regală, regii, reginele și prinții veniți din toată lumea, a fost ținută de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
După slujba de înmormântare, cortegiul a pornit spre Gara Regală. De această dată, sicriul nu a mai trecut pe sub Arcul de Triumf, așa cum s-a întâmplat la venirea de la aeroport. Dar, a fost întâmpinat de jandarmi călare. La Gara Regală Băneasa, Jandarmeria Română, în uniformele de ceremonie, a dat onorul și a intonat marșuri funebre. În aplauzele miilor de oameni, sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran a fost așezat în vagonul special din trenul regal. Și a pornit, apoi, pe ultimul drum spre Curtea de Argeș.
Mii de oameni l-au întâmpinat pe rege și și-au luat rămas bun în fiecare gară prin care a trecut. Și la Curtea de Argeș, sicriul Regelui Mihai I a fost așteptat de mii de oameni și de o gardă de onoare formată din militari ai Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”. Regele a fost ofițer de vânători de munte.
După slujba de înhumare, ținută în catedrala mănăstirii Curtea de Argeș, sicriul a fost purtat spre Noua Catedrală Arhiepiscopală, acolo unde regele și-a găsit pe veci liniștea, alături de Regina Ana.
După un lung exil și o istorie nedreaptă, Regele Mihai se odihnește, alături de Regina Ana, în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. În onoarea ultimului monarh al României, la înmormântare, s-au tras 21 de salve de tun.

 

cap de pagina

Eveniment Armata română a dat Onorul ultimului său Mareşal Pământul românesc l-a primit pentru totdeauna pe Regele Mihai. Românii l-au condus pe fostul suveran pe ultimul drum, de la Palatul Regal la Catedrala Patriarhală, apoi la Gara Regală Băneasa şi, de acolo, la Curtea de Argeş. Peste tot, mulţimea l-a aclamat şi i-a adus flori într-o imensă şi impresionantă procesiune, la care au participat zeci de mii de oameni, dar şi regi, regine şi prinţi din toată lumea.

Repere în cotidian Victoria... rezultat al perseverențeiÎn perioada 06-10 noiembrie, la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, a avut loc ultima parte a competiției „Subofițerul și soldatul anului”. După o lungă și dură perioadă de întreceri, s-au aliniat în cele din urmă la start militarii ce se vor lupta pentru desemnarea celui mai priceput subofițer și soldat/gradat din forțele terestre în anul 2017. Înainte de a ajunge în această finală, competitorii au avut de parcurs trei sau patru etape intermediare, respectiv: pe subunitate, batalion, brigadă, divizie.

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, ăă a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a nuărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ȘI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajeă în vreun feăspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț