Nr. 37 din 25 aprilie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

Eveniment

Exercițiu tactic de Apărare CBRN

Față în față cu agenți chimici de război

Cristina FRATU

La sediul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie a avut loc joi, 16 martie, o prezentare a capabilităților laboratoarelor acestei structuri și a modului de implicare a specialiștilor în activitatea de reachback (expertiză, suport științific și operațional) în sprijinul NATO, pe linie CBRN.
Programul a cuprins și un exercițiu tactic al specialiștilor militari care au demonstrat capabilitățile mobile de sprijin ale Centrului, puse la dispoziția NATO, prin intermediul grupului JCBRN CoE (Joint Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defence Centre of Excellence).

Fiind prins în cadrul planului de pregătire a echipelor mobile de intervenție CBRN, exercițiul a avut un scenariu prin care s-au verificat procedurile și capabilitățile de intervenție în cazul unui eveniment ce a implicat utilizarea agenților chimici de război. Din punctul nostru de vedere, the worst scenario posibil, situație în care presupunerile nu își au locul și nici lipsa de experiență. Fără să vreau, mi-am amintit o întâmplare din anii de liceu, atunci când profesorul de chimie a umblat cu degetele de la mâini în gips vreo două luni după ce a testat, în laborator, combinarea a două substanțe, ce păreau inofensive în ebrubete separate. Din acel moment fascinația mea pentru acea materie de studiu a crescut, dar și respectul pentru lichidele incolore, insipide și inodore! Nimic nu este ce pare a fi într-un laborator cu fel de fel de sticluțe și oameni în halate albe! Ei bine, echipată cu acest respect și cu mâinile ascunse la spate, mi-am ocupat poziția în zona amenajată destinată executării exercițiului pregătit. Posibila contaminare cu agenți chimici de război a mobilizat specialiștii, al căror timp de reacție s-a rezumat la câteva minute din momentul alertării, antrenați să facă față unei astfel de situații, care, de altfel, nu ne dorim să se întâmple în realitate niciodată. Atacul cu arme chimice este bine să rămână un accesoriu exclusiv al scenariștilor filmelor hollywoodiene bazate pe idei apocaliptice!
Sosiți la locul intervenției, îmbarcați în două autospeciale, militari echipați cu măști și costume specifice au început să cerceteze zona, cu ajutorul unor detectoare de agenți chimici și biologici, în timp ce unii dintre aceștia au izolat imediat locul pentru ca nimeni altcineva să pătrundă în aria periculoasă. Fumigena albastră a marcat demonstrativ incidentul, iar banda galbenă fosforescentă a desenat un perimetru în care nu trebuia să intri! Probele au fost prelevate rapid, fiind introduse în containere speciale, dar mai ales sigure. Înainte de a părăsi locul „atacului”, echipamentele au fost decontaminate, la fel și costumele de ultimă generație, direct pe purtători. Acestea, costumele, sunt cele mai bune existente pe piață, capabile să asigure o protecție pe durata a 7 zile de utilizare intensivă de 20 de ore pe zi. Așadar, sunt foarte sigure! Din safety area unde mă poziționasem eu, se vedeau foarte bine culorile profesionalismului și procedurile de operare care se derulau rapid!
Mai multe am înțeles după ce am stat de vorbă cu oamenii implicați, în sintagme ce jonglau între special și specialiști.

Ordinea operațiilor
„Noi intervenim în momentul în care se constată, fie existența unei contaminări cu agenți chimici de război sau agenți radiologici, fie se presupune existența uneia, la nivel național, incidente în care sunt implicate unități militare sau care au loc în apropierea acestora. Mai putem inteveni în cazul unor incidente chimice la obiective civile, dar numai dacă în zonele respective se află unități militare, după cum am menționat anterior. În toate celelalte cazuri, responsabilitatea revine Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care dispune de capabilități CBRN. Intervalul de timp în care noi devenim operativi variază între 30 de minute, dacă ne aflăm în timpul programului de lucru, și 2 ore, dacă suntem în timpul liber, iar ordinul de deplasare îl primim de la Centrul Național Militar de Comandă din subordinea Statului Major General. Personalul echipelor de intervenție este asigurat de militarii pe care îi avem în Centru, dar și de civili. Însă, cel mai important aspect care trebuie subliniat este faptul că toți sunt cercetători.
Ordinea operațiilor, deși nu suntem la Matematică, ce se respectă cu strictețe în cazul în care avem de a face cu un astfel de eveniment, este următoarea: alertarea echipelor, echiparea mașinilor, deplasarea la locul incidentului, cercetarea chimică, de radiații, monitorizarea zonei pentru a constata care este întinderea contaminării, marcarea zonei afectate cu bandă galbenă fosforescentă, prelevarea probelor pentru a fi duse la laborator, decontaminarea echipelor și deplasarea către laborator cu probele. Aici se confirmă ceea ce aparatele mobile au detectat în teren. Pentru a putea fi siguri de existența unei contaminări, nu este de ajuns doar detectorul. Singurul laborator din țară care detectează și cuantifică contaminarea, dacă vorbim despre agenți chimici de război, este al nostru!”, a declarat directorul științific al Centrului, locotenent-colonel dr.ing. Claudiu Lăzăroaie.

Caracter de unicat
Nu am putut să nu observ mașinile de intervenție, două la număr, o autospecială SIBCRA (Sampling and Identification of Biological, Chemical and Radiological Agents), pe șasiu de Volkswagen Transporter, și o autospecială de intervenție la evenimente CBRN, pe șasiu de Dacia Duster, ambele dotate cu echipamente de ultimă generație. „Au fost create exclusiv la noi în Centru. Pot detecta agenții chimici de război și substanțele toxice industriale de la o distanță de 5 kilometri, cu ajutorul unui sistem performant, pot detecta din mers eventualele scurgeri de radiații, au capacitate de transmite în timp real toate informațiile necesare într-un punct de comandă, pot preleva și transporta probe contaminate, inclusiv cele biologice și radioactive, și decontaminează zona afectată. Ele au fost prezentate în cadrul mai multor exerciții NATO și UE, ca fiind realizări ale cercetării militare românești, și au fost apreciate drept unicat în ceea ce privește intervenția în zona urbană. Chiar la nivel de EDA - European Defence Agency - produsul nostru a reprezentat soluția pentru astfel de amenințări, inclusiv pentru cele teroriste.”, a precizat comandantul Centrului, colonel dr.ing Gabriel Epure. Dar, ce au atât de special aceste autospeciale? Răspunsul este cât se poate de evident: fac de toate, într-un spațiu destul de redus.

O analiză... spectrală!
Locotenentul Ovidiu Iorga ne-a deschis ușile laboratorului, plasat undeva în clădire, pe un hol în care lumina intermitent un bec roșu! Computere și tot felul de aparate despre care nu am îndrăznit să întreb, pentru că deja mă simțeam incomod. Oamenii care lucrează aici sunt ași în chimie, și nu numai, iar eu nu am reușit să trec peste reacțiile de reducere și hirogenare din liceu. Laboratorul are rolul de a prelua probele prelevate de către echipele din teritoriu și de a executa anumite prelucrări prin care aceste substanțe sunt supuse unui proces de analiză spectrală prin metode de tandem (aici m-am pierdut definitiv!), pentru a putea face identificarea, cu un grad de precizie foarte înalt, a naturii agentului și a provenienței acestuia. „Pe baza rezultatelor obținute aici, se poate face documentarea concretă și indiscutabilă a prezenței sau absenței agentului chimic în spațiul unde a avut loc intervenția.” Un proces complet de preluare, diluare, preparare și analiză poate dura până la o oră, o oră și jumătate.
„Normalitatea constă în a nu ni se cere ajutorul. Dar, dacă totuși ni se cere, înseamnă că s-a întâmplat ceva grav, ori noi nu ne dorim acest lucru. Noi vrem să rămânem anonimi din acest punct de vedere și să discutăm numai la nivel informal problemele legate de CBRN.”

Mai degrabă cercetători decât militari
Comandantul Centrului de Cercetare ?tiințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie este o prezență deosebită, în sensul în care discursul a fost adaptat determinându-te să nu ignori anumite aspecte pe care, fără să vrei, le puteai trece cu vederea. Stând de vorbă cu dumnealui, am aflat că fiecare colțișor al instituției are o poveste. Aleea de trandafiri de la intrarea în clădire, acum betonată, pomii plantați pentru mascarea obiectivului și altele...
„Unitatea noastră este una dintre cele mai complexe datorită domeniilor total diferite pe care le abordăm. Avem partea de detecție, de identificare agenți de război, de decontaminare, radiometrie, explozivi, protecție balistică, protecție CBRN, intervenție la evenimente CBRN, microproducție și partea de mediu. În momentul în care ai toate aceste domenii, ai nevoie de specialiști în toate zonele. În cercetare, nu suntem mai mult de 40, la intervenții, în jur de 5, 6; mai este zona administrativă și plutonul de pază. În total, suntem aproximativ 100 de oameni.
Capabilitățile Centrului sunt unice în România, una dintre acestea fiind cea de reachback, pe care tocmai ați văzut-o astăzi. Puține state din Alianță pot oferi suportul tehnic și științific pentru Centrul de Excelența de la NATO. Aici, vorbim despre țări ca: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Polonia, Cehia și Germania și, alături de ele, se află și România.
Ce-a de-a doua capabilitate unică în toată Europa de Est, dacă excludem bineînțeles Rusia, se referă la identificarea agenților de război și a precursorilor la nivel de urme. Doar 15 sau 20 de laboratoare din toată lumea, în țări dezvoltate și cunoscute în domeniu, pot pune la dispoziție o astfel de capabilitate.
Tot în registru al unicității, se înscrie și singurul poligon de încercări balistice din țară, unde sunt testate sistemele antiglonț și nu numai, următoarea instituția capabilă să facă așa ceva fiind în Germania. În domeniul militar, Cemtrul este singura unitate care se ocupă de etalonarea aparaturii dozimetrice, de partea de radiometrie. Ideea este că, cine are nevoie de noi, ne găsește!”

Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie ocupă locul 6 în lume în ceea ce privește capabilitățile de intervenție în cazul unor atacuri cu arme neconvenționale. Totul a pornit în anul 2002, când la Summit-ul NATO de la Praga a fost stabilită o nouă direcție pentru Apărarea CBRN, cu privire la schimbarea perspectivei Alianței asupra viitoarelor amenințări. În urma declarației Summit-ului, a fost înființat Centrul NATO JCBRN CoE (Joint Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defence Centre of Excellence), format inițial din șapte state membre: Cehia, Germania, Grecia, România, Slovacia, Slovenia și Marea Britanie. Ulterior, s-au mai alăturat Ungaria, Polonia, SUA, Franța și Austria. Misiunea inițială a grupului JCBRN CoE a fost de susținere a eforturilor NATO într-un mediu în care amenințarea se schimbă rapid. În 2013, a fost înființat un nou departament pentru suport operațional (Operations Support Department – OSD), cu trei secțiuni: Reachback (RBS), Modelling and Simulation (M&SS) și Operational Planning Support (OPSS). Rolul celor trei secțiuni ale OSD este de a servi drept organ consultativ pentru Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR). Aceste structuri reunesc specialiști de elită, care au studii masterale sau doctorale în diverse domenii, precum biologie sau chimie. România, prin Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, este prima țară NATO care a semnat un acord tehnic cu NATO JCBRN CoE privind furnizarea de expertiză științifică și tehnică prin personalul propriu înalt specializat în problematica Apărării CBRN - cercetători științifici militari și civili, cu studii aprofundate în chimie, inginerie chimică, inginerie industrială, mecatronică.
Succesul specialiștilor CBRN este conturat de profesionalismul cu care își desfășoară activitatea, de atitudinea în fața unor posibile scenarii și situații tactice schimbătoare, de modul în care reușesc să gestioneze fiecare moment, luând decizii salvatoare de vieți omenești!

 

cap de pagina

În linia întâi Jurnal de cazarmă: Cronica unei zile de instrucţie Joi, 6 aprilie, a fost ziua în care foştii mei colegi din cadrul Companiei Comunicaţii şi Informatică, alături de militarii Companiei Apărare CBRN şi Companiei Sprijin, din cadrul Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”, au executat trageri de luptă cu armamentul din dotare, în Poligonul „Coada Izvorului”. De altfel, o zi obişnuită, planificată şi prinsă în Planul cu principalele activităţi ale unităţii, dar nu şi pentru mine care am vrut să scot în evidenţă ceva interesant surprins într-un stop-cadru de instrucţie, ajutat de noile mele arme non-combat, un reportofon şi o cameră foto destul de performantă. Ultimele detalii, ce au caracter de accesorii, explică şi de ce am folosit, chiar de la început, sintagma „foştii mei colegi”. .

Eveniment Faţă în faţă cu agenţi chimici de război La sediul Centrului de Cercetare Știinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie a avut loc joi, 16 martie, o prezentare a capabilităţilor laboratoarelor acestei structuri şi a modului de implicare a specialiştilor în activitatea de reachback (expertiză, suport ştiinţific şi operaţional) în sprijinul NATO, pe linie CBRN.
Programul a cuprins şi un exerciţiu tactic al specialiştilor militari care au demonstrat capabilităţile mobile de sprijin ale Centrului, puse la dispoziţia NATO, prin intermediul grupului JCBRN CoE (Joint Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defence Centre of Excellence).

Repere în cotidian Coeziunea cercetaşilor creionează coordonate rectangulareSubunităţile de cercetare din Brigada 1 Mecanizată „Argedava” au participat, în perioada 27.02 -10.03.2017, la instruirea practică din tabăra de munte, organizată în zona Dihamul militar, din Masivul Bucegi.
Programul zilei de instrucţie s-a desfăşurat pe durata a 10 ore, iar caracterul acesteia a fost de tip „flexibil-integrator”. Instrucţia s-a executat plecând de la simplu la complex, iar gradul de dificultate a temelor şi exerciţiilor, precum şi efortul depus de către militari au crescut progresiv. Nivelul maxim a fost atins, în ultimele două zile de tabără, pe timpul marşului tactic, atunci când au fost parcurşi 60 de kilometri în numai două zile.

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, ăă a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a nuărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ȘI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajeă în vreun feăspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț