Nr. 33 din 6 iunie 2014
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de comandamentul Diviziei 1 Infanterie "Dacica"

Kaki 100%

CJPOTF - Elementul de Sprijin Operații Psihologice,
o emblemă a ISAF

Locotenent-colonel Oliver ANGHEL

ecurgerea la intervenția armată clasică în strategiile moderne de ducere a războiului sunt din ce în ce mai reduse. Războiul modern este suma unor noi concepții, în care operațiile psihologice (PsyOps) își au locul lor, deloc insignifiant.

Conform specialiștilor în domeniu, operațiile psihologice în ansamblul acțiunilor militare desfășurate pe timpul războiului vor evolua, ajungând până într-acolo încât chiar să deruteze specialiștii și analiștii politici și militari, să rupă barierele temporale, spațiale și convenționale și să conducă către cele mai neînchipuite posibilități de obținere a avantajului militar concret și anticipat.
La nivelul teatrului de operații din Afganistan, există o astfel de structur㠖 CJPOTF (Combined Joint Psychological Task Force – Elementul de Sprijin Operații Psihologice) și reprezintă cel mai important mijloc de care dispune comandantul forțelor de coaliție ISAF și comandantul IJC (ISAF Joint Command) pentru a se adresa direct populației afgane prin mijloacele mass-media proprii.
CJPOTF reprezintă totodată vârful de lance al eforturilor în ceea ce privește operațiunile informaționale ale ISAF pe tot cuprinsul ariei de operații din Afganistan. Misiunea elementului de sprijin este aceea de a informa grupuri specifice de audiență, aprobate la cel mai înalt nivel în cadrul alianței nord-atlantice, de Consiliul Nord-Atlantic (NAC), pentru înțelegerea misiunilor și activităților comandantului ISAF de către un public cât mai larg.
Potrivit lui Napoleon „patru ziare pot înlocui un milion de soldați”. Conform acestui dicton, CJPOTF acționează prin mijloace mass-media în vederea creării unui mediu informațional favorabil pentru executarea operațiunilor militare de către ISAF, în principal pentru obținerea unui avantaj tactic cât mai rapid, precum și reducerea pierderilor de vieți omenești, atât în rândul forțelor de coaliție, cât și din rândul populației locale afgane.
Elementul de Sprijin Operații Psihologice la nivelul teatrului de operații din Afganistan adună în rândurile sale peste 100 de specialiști, din care aproximativ jumătate sunt reprezentați de specialiști media militari și civili din țări membre NATO sau partenere, iar cealaltă jumătate sunt angajați locali afgani care contribuie la adaptarea mesajului comunicațional la realitatea afgană, având în vedere printre altele specificul cultural. În cadrul acestei structuri militare se găsesc și specialiști români foarte bine apreciați la nivelul conducerii comandamentului ISAF. Mai mult decât atât, ca recunoaștere a capabilităților de care dau dovadă specialiștii români din arma operațiilor psihologice, la comanda structurii se află un militar român, colonelul Sorin Cîrstea. Alături de echipa sa, dumnealui pregătește și coordonează programele media de informare desfășurate la nivelul întregii arii de operații. CJPOTF reprezintă în momentul de față o emblemă a ISAF, iar acest lucru se explică după o activitate începută în urmă cu un deceniu, activitate centrată în principal în jurul unei platforme de comunicare prin radio ce s-a dezvoltat încontinuu, fiind reprezentată astăzi de postul de radio Bayan, ce emite pe 88,5 Mhz FM pe tot cuprinsul Afganistanului, printr-o rețea de unde foarte complexă care numără nu mai puțin de 60 de emițătoare de mare putere.
O altă activitate desfășurată de specialiștii din cadrul acestei structuri este aceea de a intra în contact cu reprezentanți importanți ai guvernului Republicii Islamice din Afganistan, punându-le acestora la dispoziție facilitățile centrului pentru a-și transmite propriile mesaje către conaționalii lor. Putem spune că la succesul desfășurării alegerilor prezidențiale în cele mai bune condiții, proces electoral ce a avut loc în data de 5 aprilie a.c., un merit deosebit l-a avut și Elementul de Sprijin Operații Psihologice.
De asemenea, în ceea ce privește angajarea comunităților locale, au avut loc câteva prezentări prin care le-au fost explicate localnicilor avantajele dezvoltării unei societăți libere și democrate în Afganistan.
„Dacă mergi și vrei să învingi în orice bătălie, tu trebuie să faci un singur lucru. Tu trebuie să faci ca mintea să depășească trupul. Niciodată nu lăsa trupul să spună minții ce trebuie să facă... Trupul niciodată nu este obosit, dacă mintea nu este obosită!”, spunea soldaților săi, generalul George S. Patton, înaintea fiecărei bătălii.

 

cap de pagina

CJPOTF - Elementul de Sprijin Operații Psihologice, o emblemă a ISAFRecurgerea la intervenția armată clasică în strategiile moderne de ducere a războiului sunt din ce în ce mai reduse. Războiul modern este suma unor noi concepții, în care operațiile psihologice (PsyOps) își au locul lor, deloc insignifiant.
Portrete creionate la malul mări Așa cum a apărut ca reper în cotidian în numărul trecut al publicației noastre, perioada 24 aprilie – 09 mai a.c. a fost dedicată exercițiilor tactice cu trageri de luptă din poligonul Capu Midia, unde unitățile de apărare antiaeriană și plutoanele de rachete antiaeriene ale batalioanelor de infanterie subordonate Diviziei 1 Infanterie „Dacica” s-au aflat într-o tabără de instrucție. În principal, am ajuns la malul mării pentru a realiza un reportaj, ceea ce am și făcut.

Beretele verzi și-au testat renumele Păstrătorii unei moșteniri de suflet, cu legendare fapte de arme și vitejie săvârșite de-a lungul unui secol, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au primit onoranta misiune de a duce mai departe, neîntinat, stindardul înaintașilor.


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț