Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Lumea azi

Afganistan


Poligoane redenumite, simbolic, cu numele unor militari români căzuți la datorie

Locotenent Mircea ALDA

rei poligoane de tragere din Baza Aeriană Kandahar au primit, simbolic, numele unor militari căzuți la datorie. Terorismul devine din ce în ce mai mult opusul a ceea ce înseamnă spectacolul vieții. Nimeni nu se mai îndoiește că terorismul este dușmanul vieții, războiul dus împotriva ei. Ruine și dezastre, ură și răzbunare, lovituri pe la spate. Se resimt din plin, în cadrul misiunii Resolute Support.

Coincidență sau nu, întâmplare sau destin, primele trei luni pe tărâm afgan au pus la grea încercare destinul militarilor cu inimi neînfricate. Am pierdut un camarad, au fost răniți doi și câte au mai rămas nespuse! Despre militarii din Afganistan s-au scris și s-au spus multe, dar subiectul nu se va epuiza nici măcar atunci când războiul de aici va lua sfârșit. Despre cei care au luptat în țara în care praful și nisipul au devenit parte din viața lor, se poate aminti oricând, fără teamă de repetiție. Vorbeam mai devreme de coincidență. Sunt 29 de eroi români decedați în teatrele de operații (adunate cele două numere dau cifra 11). Sunt 29 de țări membre NATO (adunate cele două numere dau cifra 11), suntem în data de 11 a 11.
Și, pentru toate cele spuse, am omagiat, azi, 11 noiembrie, împreună cu partenerul american, Ziua Veteranului, comemorată în SUA, și Ziua Veteranilor din teatrele de operații, comemorată în România.
A fost o zi plină de activități care au debutat chiar de la primele ore ale dimineții cu întreceri sportive în comun, pentru ca apoi să continue în jurul orei 11:00, ora Afganistanului, cu o ceremonie de cinstire a veteranilor. În cadrul acestui eveniment, s-a vorbit despre însemnătatea acestei zile și a fost ținut un moment de reculegere în onoarea celor căzuți la datorie.
Totodată, la troița ridicată în memoria eroilor uciși în teatrele de operații, a fost oficiată o slujbă de pomenire, prilej de a cinsti și evoca faptele de arme ale eroilor români care, prin jertfa lor, au înnobilat sensul cuvintelor onoare și patrie.
Manifestările dedicate acestei zile s-au încheiat cu o ceremonie de dezvelire a unor plăci comemorative prin care, trei poligoane de tragere aflate în Baza Aeriană din Kandahar au primit, simbolic, numele celor trei militari din cadrul Combined Task Force Devil Strike Brave Hearts, căzuți la datorie în această țară a contrastelor. Este vorba despre cei doi militari americani decedați în urma atacului cu VBIED din 02 august 2017 și despre camaradul nostru, sublocotenentul (pm) Mădălin Stoica, ucis în atacul cu VBIED ce a avut loc pe data de 15 septembrie 2017. Numele lor se regăsesc de astăzi, 11.11.2017, în denumirea celor trei poligoane, ca simbol al recunoștinței pentru jertfa și dăruirea de sine de care au dat dovadă.
Eroismul acestor camarazi ne obligă, în determinarea și hotărârea noastră de militari, la respectarea jurământului militar și odată cu el a angajamentelor asumate. Curajul și spiritul lor de sacrificiu ne vor inspira și ne vor întări pe toți cei care am ales să servim Patria în uniforma oștirii române.
Cinste și onoare veteranilor și eroilor din teatrele de operații!
Toate aceste activități s-au desfășurat concomitent cu executarea misiunilor în aria de responsabilitate. Aplicăm noi strategii, noi proceduri, totul pentru un control mai riguros în zonă. În această săptămână am executat misiuni îmbarcate și debarcate, în comun cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane și Forțele de Coaliție. De fiecare dată, fiii Vrâncioaiei au acționat conform procedurilor operaționale și nu au uitat nici un moment că trebuie să își îndeplinească misiunile cu profesionalism. Cam atât din Afganistan, dar povestea inimilor neînfricate va continua...
Ziua Veteranilor din teatrele de operații a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014 privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat. Această zi a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918; semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan. România a sărbătorit pentru prima oară această zi în anul 2014, alăturându-se astfel Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii și altor state din Europa, care la 11 noiembrie își arată recunoștința pentru militarii întorși din misiuni și își comemorează eroii.

 

 

cap de pagina

Parada militară de la Arcul de Trium Și în acest an, ziua națională a României a fost sărbătorită printr-o paradă militară demnă de importanța momentului, ce a avut loc la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, marcând înfăptuirea statului național unitar acum 99 de ani.
La eveniment au fost prezenți: președintele României, Klaus Werner Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu Liviu Uifăleanu, alături de ceilalți șefi ai categoriilor de forțe armate, reprezentanți ai diferitelor instituții militare și civile, precum și veterani de război și urmașii acestora. .

Poligoane redenumite, simbolic,
cu numele unor militari români căzuți la datorie
Trei poligoane de tragere din Baza Aeriană Kandahar au primit, simbolic, numele unor militari căzuți la datorie.
Terorismul devine din ce în ce mai mult opusul a ceea ce înseamnă spectacolul vieții. Nimeni nu se mai îndoiește că terorismul este dușmanul vieții, războiul dus împotriva ei. Ruine și dezastre, ură și răzbunare, lovituri pe la spate. Se resimt din plin, în cadrul misiunii Resolute Support.

Ziua Armatei Române Ziua Armatei României a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie, în toată țara, precum și în teatrele de operații. Ceremonialuri s-au desfășurat și în țările în care România are acreditați atașați ai apărării. Astfel a fost marcat momentul eliberării localităților de pe granița din Transilvania, aflate sub ocupație străină, la 25 octombrie 1944.
Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării au organizat Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme, spectacole și activități de îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor.

 COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț